IVIRON

De la Muntele-Athos.ro
Salt la: navigare, căutare
Overview · Searching · Editing · Questions · Help

Categories · Featured content · A–Z index

IVIRON

Manastirea Iviru cu hramul Adormirea Maicii Domnului, este una dintre cele mai importante manastiri atonite, a treia in ordine ierarhica, zidita in anul 980 de Ioan Iviritul, general al armatelor bizantine, originar din Iviria-Caucaz (Georgia). Renuntind la dregatoria sa, a fost tuns in monahism impreuna cu fiii sai Eftimie si Gheorghe, de catre Sfintul Atanasie Atonitul. Manastirea a fost de mai multe ori incendiata si distrusa de pirati. In timpul patriarhului latin Ioan Vecos, au fost ucisi cu sabia 13 calugari din Iviru pentru ca se opuneau uniatiei. La desele lucrari de reparatie si innoire, Tarile Romane au dat numeroase ajutoare si danii. Amintim aici pe domnitorii cu cea mai insemnata contributie: Neagoe Basarab, Radu Serban, Constantin Serban si Grigore Ghica, deasemenea boierul Stavarache din Bucuresti.

Manastirea Iviru este una dintre cele mai mari si bogate manastiri din Athos. Cel mai de pret odor al ei este vestita icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului numita "Portarita", poate cea mai renumita din toate tarile ortodoxe. Traditia spune ca aceasta icoana a venit singura pe mare de la Constantinopol, in secolul al VIII-lea. O crestina vaduva a aruncat-o in mare de frica sa n-o ia iconoclastii si s-o profaneze. Astfel, icoana a venit singura pe valuri pina la tarm, linga Iviru. Din ea se ridica o lumina ca de foc. Multi calugari au incercat s-o scoata, dar icoana ii ardea sau se departa de ei. Doar un mare ascet pe nume Gavriil, fiul vaduvei care a aruncat icoana in apa, a reusit s-o scoata. Icoana nu sta in biserica cum s-ar crede, ci intr-un paraclis anume construit la poarta manastirii. Spun parintii ca ori de cite ori a fost dusa in biserica, dimineata au gasit-o iarasi la poarta, semn ca ea pazeste manastirea. Pentru aceasta este numita "Portarita". Este mare de 1,30x1,90 m, imbracata in aur si cu multe podoabe date de credinciosi.IVIRON: Poze!

Manastirea Iviru
normal_iviru.jpg
iviru1.jpg


Situ-ri web Ortodoxe

Linkuri Ortodoxe Maica Domnului Portarita
Muntele-Athos.ro normal_portarita.jpg


Muntele-Athos

Careia Constamonitu Dochiaru Xenofont Pantelemon
careia0.jpg thumb_consta0.jpg thumb_dochi0.jpg thumb_xenof0.jpg thumb_pante0.jpg
Xeropotamu Simonpetra Grigoriu Dionisiu Sf. Pavel
thumb_xerop0.jpg thumb_simonp0.jpg thumb_grig0.jpg thumb_dionis0.jpg thumb_sfpav0.jpg
Marea Lavra Caracalu Filoteu Iviru Cutlumus
thumb_lavra0.jpg thumb_carac0.jpg thumb_filot0.jpg thumb_iviru0.jpg thumb_cutlu0.jpg
Stavronichita Pantocrator Vatopedu Zografu Esfigmenu
thumb_stavro0.jpg thumb_panto0.jpg thumb_vato0.jpg thumb_zogr0.jpg thumb_esfig0.jpg
Hilandaru
thumb_hiland0.jpg


Manastirile Meteore

Varlaam Sfinta Treime Sf Stefan Rusanu
thumb_varlaam.jpg thumb_sftreime.jpg thumb_sfstefan.jpg thumb_rusanu.jpg
Sf Nicolae Anapafsas Marea Meteora
thumb_anapafsas.jpg thumb_mareame.jpg thumb_meteora.jpg thumb_meteore.jpgAzi /august 9, 2022 Muntele-Athos.ro:Pelerinaje

Muntele-Athos.ro:Pelerinaje

Poza zilei de azi /august 9, 2022

foto1.jpg foto2.jpg foto3.jpg foto21.jpg


Web Directories


Toate Articolele

All Muntele-Athos.ro Categories

Special:Categories

Muntele-Athos.ro Languages

Ro